Strona główna

Donosy

Numer 11/2020
Ze Skidmore College w USA donosi Krzysztof Szymborski

Tresowane pszczoły
Pszczoły odznaczają się niezwykle wrażliwym węchem i wykorzystywane były przez ludzi do wykrywania materiałów wybuchowych i marihuany. Ostatnio argentyńscy badacze dowiedli, że można je także dzięki odpowiedniemu treningowi namówić, aby w pierwszej kolejności zapylały wybrane rośliny. Na przykład słoneczniki.

Naturalne włókna lepsze dla środowiska
Naukowcy od dawna niepokoją się coraz bardziej znaczącą obecnością w oceanach niepodlegających chemicznej dezintegracji mikroskopijnych włókien poliestrowych i nylonowych, pochodzących w dużej części z naszych ubrań. Jak dowiodła amerykańska badaczka Jenna Gavigan z University of California w Santa Barbara, włókna te gromadzą się też na lądzie i przybywa ich w skali światowej ok. 176 000 t rocznie. Czy czas wrócić do wełny, lnu i bawełny?

Żądlące rośliny
Australia jest pięknym, ale niebezpiecznym krajem. Do jej fauny należą na przykład atakujące ludzi krokodyle, najbardziej jadowite węże świata i meduzy (Carukia barnesi), których dotknięcie spowodować może śmierć w ciągu 2 min. Flora nie jest wiele lepsza – występujący tu krzew z rodziny pokrzywowatych (Dendrocnide moroides) zawiera w swych parzydełkach truciznę przypominającą jad skorpiona.

Pożytki z krótkowzroczności
Jak wynika z badań chińskich uczonych, osoby noszące okulary są mniej narażone na zakażenie wirusem SARS-CoV-2 powodującym Covid-19. Może nowe maseczki powinny także zakrywać oczy.

Naukowe poparcie
Po raz pierwszy w swej 175-letniej historii czołowe amerykańskie czasopismo popularnonaukowe wyraziło poparcie dla jednego z kandydatów na prezydenta Stanów Zjednoczonych w zbliżających się wyborach. Wybór redakcji padł na Joe Bidena.

Współczesna katastrofa
Jesteśmy w tej chwili świadkami kolejnego epizodu masowej zagłady organizmów zamieszkujących naszą planetę. Według niektórych szacunków ludzka działalność spowodowała wyginięcie w ciągu ostatnich 500 lat ok. 680 gatunków kręgowców. Ich liczebność także bez przerwy spada – zdaniem Living Planet Report od roku 1970 całkowita liczba dzikich ssaków, ptaków, ryb, gadów i płazów zmniejszyła się o 68%.

Świnie mają się dobrze
Spadek liczebności nie zagraża natomiast zdziczałym (feralnym) świniom, których populację w samych Stanach Zjednoczonych i Kanadzie szacuje się na 9 mln sztuk. „Zbiegłe” domowe świnie, mieszając się z dzikami, tworzą nową odmianę superświni, która może zacząć się rozmnażać w wieku 3 miesięcy i wydawać na świat dwa mioty rocznie po 10 prosiaków każdy.

Czy meduzy zastąpią smażone dorsze?
Dorsze, niegdyś pogardzane ze względu na swą pospolitość, stają się gatunkiem zagrożonym i w Wielkiej Brytanii, gdzie słynne fish and chips stanowią ważny element diety, rozważa się możliwość zastąpienia ich meduzami. Podobno po właściwej obróbce za pomocą etanolu można nawet meduzę usmażyć.

Odgrzewane resztki smaczniejsze
W erze społecznego dystansowania się więcej posiłków przygotowujemy w domu. Jak się okazuje, gotowanie jedzenia starczającego na kilka dni nie tylko zmniejsza pracochłonność tego zajęcia, lecz może także poprawiać smak potraw. Z badań ankietowych wynika, że 74% Brytyjczyków uważa odgrzewane resztki za smaczniejsze od świeżo przygotowanych dań. Jak wyjaśnia oksfordzki uczony Charles Spence, przekonanie to jest w wielu przypadkach uzasadnione. Obróbka termiczna dania powoduje rozkład zawartego w mięsie kolagenu. Gdy danie zostaje wstawione do lodówki, kolagen zamienia się w coś w rodzaju galarety. Po ponownym ogrzaniu galareta rozpuszcza się, a my mamy w ustach wrażenie jedwabistości. Poza tym dłuższy kontakt mięsa z przyprawami sprawia, że lepiej łapie ono aromat. Dotyczy to m.in. pizzy i spaghetti bolognese.

01.11.2020 Numer 11/2020

Czytaj także

Reklama
Reklama