Strona główna

Wojaże nietoperzy

Numer 10/2020
W ciągu zaledwie jednej nocy rudawka żałobna potrafi pokonać ponad 50 km. W ciągu zaledwie jednej nocy rudawka żałobna potrafi pokonać ponad 50 km. Shutterstock
Największe nietoperze zamieszkujące Australię przemierzają tysiące kilometrów rocznie w poszukiwaniu pokarmu.

Nietoperze z rodziny rudawkowatych (rudawki) żywią się nektarem, kwiatami i owocami, a rozpiętość skrzydeł największych osobników sięga 1,7 m. W ciągu dnia rudawki odpoczywają w stadach, zwisając z gałęzi głową w dół, natomiast noce spędzają na poszukiwaniu pożywienia. Do tej pory uważano, że ograniczają się jedynie do najbliższej ich gniazda okolicy. Okazuje się jednak, iż pod względem pokonywanych dystansów są prawdziwymi rekordzistami – biją na głowę dotychczasowych czempionów wśród lądowych ssaków, czyli antylopy gnu, pokonujące w trakcie jednej podróży niemal 3 tys. km. Rudawki bowiem w ciągu roku pokonują dystans aż 6 tys. kilometrów. W trakcie podróży osiedlają się krótko na ponad 700 przystankach. Długodystansowe wędrówki nietoperzy pomagają w rozprzestrzenianiu się pyłku i nasion roślin, zwiększając zasięg ich występowania, ale z drugiej strony utrudniają skuteczną ochronę gatunku (podlegającą jurysdykcji władz lokalnych). Ssaki te są bowiem obiektem polowań (w celach konsumpcyjnych, medycznych i dla sportu), przez co ich liczba stale maleje.

01.10.2020 Numer 10/2020

Czytaj także

Reklama
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną