Strona główna

Kilka słów o kiszeniu…

Numer 12/2017
Bakterie i grzyby są wszechobecne. Niektóre psują żywność, inne pozwalają ją ukisić. Bakterie i grzyby są wszechobecne. Niektóre psują żywność, inne pozwalają ją ukisić. Shutterstock
Bakterie i pleśnie otaczają nas ze wszystkich stron, ale ludzie już dawno temu nauczyli się, jak zabezpieczać przed nimi żywność, a nawet je wykorzystywać.
Sok z czerwonej kapusty zmienia barwę z fioletowej (pH ok. 7) na ­czerwoną w środowisku kwaśnym. W środowisku zasadowym będzie niebieskawy lub zielony.Shutterstock Sok z czerwonej kapusty zmienia barwę z fioletowej (pH ok. 7) na ­czerwoną w środowisku kwaśnym. W środowisku zasadowym będzie niebieskawy lub zielony.

Doświadczenie 1

Przygotuj 6 niedużych talerzyków, podstawek pod kwiaty albo plastikowych pojemników na mocz z apteki. Na dnie rozłóż papierowe ręczniki (min. 3 warstwy), przycięte w taki sposób, aby ich kształt pasował do użytego naczynia. Przygotuj napełnione wodą szklanki, do których dodaj kolejno pół łyżeczki, 1 łyżeczkę, 2, 3 albo 4 łyżeczki cukru. Po dokładnym rozpuszczeniu nanieś powstałe roztwory oraz samą wodę na ręczniki strzykawką i zostaw na parapecie na 2 tyg. Co 2–3 dni zwilżaj ręczniki zwykłą wodą, aby nie wyschły.

01.12.2017 Numer 12/2017

Czytaj także