Strona główna

Mleczna (nie)tolerancja

Numer 4/2017
Paski glukozowe. Paski glukozowe. Sergey Lavrentev / Shutterstock
Dla niektórych osób mleko stanowi przyczynę przykrych dolegliwości. To z myślą o nich produkuje się przetwory mleczne pozbawione laktozy.
Alex Staroseltsev/Shutterstock

Doświadczenie 1

Do doświadczenia potrzebne będą: mleko, cukier, paski diagnostyczne do wykrywania glukozy oraz laktaza. Laktaza oraz paski glukozowe z barwnym kodem można kupić w każdej aptece. Pokruszoną tabletkę laktazy rozpuść w szklance wody (intensywnie mieszając). Dwie łyżki cukru rozpuść w połowie szklanki wody. Przygotuj trzy kieliszki i oznacz je literami M (mleko), C (cukier) i W (woda). Do pierwszego kieliszka nalej cztery łyżki mleka (o zawartości tłuszczu 3,2% lub 2%), do drugiego – cztery łyżki roztworu cukru, do trzeciego – cztery łyżki wody.

01.04.2017 Numer 4/2017

Czytaj także