Strona główna

Scukrzyć, co się da

Numer 11/2016
Doświadczenie 1. Doświadczenie 1. Zuzanna Sandomierska-Moroz
Dzięki amylazom trawimy skrobię będącą jednym z głównych składników naszego pożywienia. Aktywność tych enzymów jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym, alkoholowym, tekstylnym oraz przy produkcji detergentów.
Doświadczenie 2.Zuzanna Sandomierska-Moroz Doświadczenie 2.

Doświadczenie 1

Dwie łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) rozmieszaj w połowie szklanki wody. W małym naczyniu zagotuj około 200 ml (szklankę) wody, po czym wlej do niej zawiesinę mąki i mieszając, doprowadź do wrzenia. Pozostaw mieszaninę, aż ostygnie. Przygotuj trzy małe słoiki wypełnione wodą. Jeden z nich wykorzystaj do przygotowania roztworu amylazy: do wody dolej ślinę pobraną na jednorazową plastikową łyżeczkę. Całość wymieszaj. Do kolejnych dwóch słoików dodaj po 5 łyżek roztworu skrobi.

01.11.2016 Numer 11/2016

Czytaj także