Strona główna

Ocalić od… popsucia

Numer 8/2016
Zuzanna Sandomierska-Moroz
W dawnych czasach żywność przechowywano w komorach, spiżarniach, piwnicach i na strychach. Często centralnym miejscem chaty było ognisko, w którego dymie wędzono mięso. A jak robi się to dzisiaj?
Zuzanna Sandomierska-Moroz

Doświadczenie 1

Do tego doświadczenia potrzebne będą: wywar z mięsa, rozpuszczona w ciepłej wodzie kostka rosołowa oraz rosół uzyskany poprzez rozpuszczenie we wrzątku proszku z zupki chińskiej. Przygotuj trzy takie same słoiki. Będą w nich różne wywary po około 100 ml. Po podpisaniu słoików umieść je w ciepłym miejscu na 3–4 dni. Każdego dnia obserwuj roztwory. Czy widzisz jakieś zmiany? Czy po 4 dniach roztwory w słoikach wyglądają tak samo?

Wyjaśnienie: Po 4 dniach roztwory w słoikach pokrywają się pleśnią.

01.08.2016 Numer 8/2016

Czytaj także