Strona główna

Cukry

Numer 2/2016
Nie wszystkie są słodkie. A niektóre wykazują zaskakujące właściwości.

Doświadczenie 1

Mąkę ziemniaczaną przesiej przez sitko na teflonową patelnię. Niech utworzy równomierną, jak najcieńszą warstewkę. Rozgrzej patelnię. Gdy mąka zacznie zmieniać kolor na brązowy, włącz stoper. Przez pierwsze 10 min pilnuj, by patelnia nie rozgrzała się zbyt mocno. Jeśli mąka zacznie się zwęglać i dymić, skręć płomień palnika. Powierzchnia patelni nagrzewa się nierównomiernie, więc wybierz obszar, na którym najszybciej dochodzi do zbrązowienia mąki, i zeskrob z niego drewnianą łyżką próbkę do analizy (wystarczy szczypta mieszcząca się na końcu noża).

01.02.2016 Numer 2/2016

Czytaj także