CIEKAWOSTKI
Autor: MF | dodano: 2014-12-30
Czerwone mięso i rak

Jak dotąd nie udało się wytłumaczyć korelacji  rosnącego ryzyka zachorowania na nowotwór z dużą konsumpcją czerwonego mięsa. Dzięki naukowcom z University of California, San Diego Health Sciences znamy już głównego podejrzanego w tej sprawie. Jest nim cukier nazywany Neu5Gc, który występuje naturalnie w tkankach większości ssaków, ale nie ludzkich.

W badaniach, które ukazały się na łamach Proceeding of The National Academy of Sciences, karmiono Neu5Gc genetycznie modyfikowane myszy, które – podobnie jak my – nie posiadały w swoim uposażeniu biochemicznym tego cukru. Nie poddawano zwierząt żadnym dodatkowym zabiegom sprzyjającym powstawaniu nowotworów. Sama dieta pięciokrotnie zwiększyła częstość ich występowania.

Czerwone mięso (wołowina, wieprzowina i jagnięcina) są bogate w Neu5Gc i stanowią jego główne źródło w diecie współczesnego człowieka. Neu5Gc jest związkiem, który może być transportowany z krwią do tkanek, gdzie „ściąga” przeciwciała anty-Neu5Gc. W tym miejscu dochodzi do chronicznego zapalenia, które z czasem może zamienić się w zmianę nowotworową.

Naukowcy spekulują, że nadmiar Neu5Gc w diecie może mieć również związek z rozwojem cukrzycy typu 2 i miażdżycy. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zupełnie zrezygnować z czerwonego mięsa. „Oczywiście, umiarkowane ilości czerwonego mięsa mogą być dobrym źródłem wartości odżywczych dla młodych ludzi. Mamy nadzieję, że nasza praca doprowadzi do znalezienia rozwiązania tego impasu” – czytamy w oficjalnej nocie.

Martyna Franczuk, autorka strony: www.technologia smaku.wordpress.com

Drukuj »
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.
Aktualne numery
06/2019
05/2019
Kalendarium
Czerwiec
16
W 1965 r. wystrzelono pierwszą polską rakietę meteorologiczną Meteor.
Warto przeczytać
Adam Piore, autor „Magii bioinżynierii” proponuje nam fascynującą podróż do świata bioinżynierii przeżywającej obecnie cichą rewolucję. Najwięksi inżynierowie naszego pokolenia zaglądają w głąb ludzkiego ciała i dokonują przełomu, który odmieni oblicze ludzkości.

WSPÓŁPRACUJEMY
Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Autor: MF | dodano: 2014-12-30
Czerwone mięso i rak

Jak dotąd nie udało się wytłumaczyć korelacji  rosnącego ryzyka zachorowania na nowotwór z dużą konsumpcją czerwonego mięsa. Dzięki naukowcom z University of California, San Diego Health Sciences znamy już głównego podejrzanego w tej sprawie. Jest nim cukier nazywany Neu5Gc, który występuje naturalnie w tkankach większości ssaków, ale nie ludzkich.

W badaniach, które ukazały się na łamach Proceeding of The National Academy of Sciences, karmiono Neu5Gc genetycznie modyfikowane myszy, które – podobnie jak my – nie posiadały w swoim uposażeniu biochemicznym tego cukru. Nie poddawano zwierząt żadnym dodatkowym zabiegom sprzyjającym powstawaniu nowotworów. Sama dieta pięciokrotnie zwiększyła częstość ich występowania.

Czerwone mięso (wołowina, wieprzowina i jagnięcina) są bogate w Neu5Gc i stanowią jego główne źródło w diecie współczesnego człowieka. Neu5Gc jest związkiem, który może być transportowany z krwią do tkanek, gdzie „ściąga” przeciwciała anty-Neu5Gc. W tym miejscu dochodzi do chronicznego zapalenia, które z czasem może zamienić się w zmianę nowotworową.

Naukowcy spekulują, że nadmiar Neu5Gc w diecie może mieć również związek z rozwojem cukrzycy typu 2 i miażdżycy. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zupełnie zrezygnować z czerwonego mięsa. „Oczywiście, umiarkowane ilości czerwonego mięsa mogą być dobrym źródłem wartości odżywczych dla młodych ludzi. Mamy nadzieję, że nasza praca doprowadzi do znalezienia rozwiązania tego impasu” – czytamy w oficjalnej nocie.

Martyna Franczuk, autorka strony: www.technologia smaku.wordpress.com