Whisky zawsze z wodą
Po zakończeniu dojrzewania w beczkach i przed rozlaniem do butelek whisky jest rozcieńczana, a najmniejsza dopuszczalna zawartość alkoholu w niej wynosi 40%. Wielu koneserów uważa jednak, że warto domieszać do niej przed spożyciem jeszcze choćby kilka kropli wody, bo polepsza to smak trunku. Czy ma to sens?
1 października 2017
Od jakiegoś czasu wiadomo, że za charakterystyczny smak whisky odpowiadają cząsteczki chemiczne, które mają w sobie zarówno grupy hydrofilowe (lubiące wodę), jak i hydrofobowe (odpychane przez wodę). Jedną z takich cząsteczek jest gwajakol, który powstaje podczas wędzenia jęczmienia w dymie torfowym. Dlatego też chemicy ze Szwecji przeprowadzili symulacje komputerowe zachowania mieszaniny wody z alkoholem etylowym i niewielkimi ilościami gwajakolu. Okazało się, że cząsteczki gwajakolu mają tendencję do łączenia się z cząsteczkami alkoholu, co powoduje ich przemieszczanie się w kierunku powierzchni cieczy.
Wiedza i Życie
10/2017
(994) z dnia 01.10.2017;
Sygnały;
s. 16