Nauka

Rury i nowotwory

Numer 1/2021
Powszechnie stosowane rury mogą prowadzić do powstawania w wodzie niebezpiecznych dla zdrowia składników.

Chrom jest dodawany do żeliwnych rur, by zabezpieczyć je przed korozją. Jak twierdzą naukowcy z Marlan and Rosemary Bourns College of Engineering, skorodowane rury uwalniają go, po czym reaguje on ze środkami służącymi do odkażania wody pitnej (kwasem podchlorawym, powstającym w wyniku wprowadzania do uzdatnianej wody chloru). Tworzy się chrom na szóstym stopniu utlenienia, mający właściwości kancerogenne. Przemiany te toczą się w osadach pokrywających wnętrze rur. Trzeba pamiętać, że chrom na trzecim stopniu utlenienia, obecny w wodzie i w pożywieniu, nie wpływa szkodliwie na nasze zdrowie. Jednak Cr(VI) w wysokim stężeniu może wywoływać raka płuc, uszkodzenia wątroby i problemy rozwojowe. Praca na ten temat ukazała się w „Environmental Science & Technology”.

01.01.2021 Numer 1/2021
Reklama
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną