Nauka

Szampan – odrobina luksusu

Numer 9/2017
Shutterstock
Wydawałoby się, że to najbardziej francuskie wino zyskało międzynarodową sławę właśnie dzięki Francuzom. Nic bardziej mylnego. Francuzi co prawda zaczęli jego produkcję i opracowali unikalną technikę podwójnej fermentacji, ale samo zamykanie szampana w butelkę wymyślili Anglicy. To również dzięki nim bąbelkowe wino z Szampanii podbiło światowe salony.
Pomnik Pierre’a Pérignona w Épernay, Francja.Shutterstock Pomnik Pierre’a Pérignona w Épernay, Francja.

Alkohol od zarania dziejów towarzyszy ludziom. Zawsze dobrze smakował, rozgrzewał, rozluźniał i przynajmniej na chwilę wprawiał towarzystwo w znakomity humor. Spośród wielu napojów fermentowanych i destylatów to właśnie trunki owocowe zdobyły na świecie największą popularność. Nieważne, czy wytwarzane były z jabłek, śliwek, mango lub winogron – miały smakować i wprowadzać do organizmu trochę oszałamiających procentów.

Dar od Rzymian, pomysł od Anglików

Największą furorę wśród owocowych napojów fermentowanych zrobiło wino.

01.09.2017 Numer 9/2017

Czytaj także