Shutterstock
Struktura

Bielszy odcień bieli

Wikipedia
Gdy nasze białe ubrania po jakimś czasie zaczynają szarzeć lub żółknąć, z pomocą przychodzą chemia i fizyka.

Wiele osób bardzo lubi białą odzież. Niestety wiemy aż za dobrze, że bardzo często po jakimś czasie biel przestaje zachwycać. Ubrania żółkną i szarzeją, a powodem niekoniecznie są pojawiające się na nich plamy. Co ciekawe, niektóre materiały, np. jedwab naturalny, nie muszą być nawet noszone, aby gołym okiem dało się zauważyć zmiany ich koloru. Inne, jak wełna czy poliamid, które pod względem budowy chemicznej są bardzo do siebie podobne, żółkną pod wpływem światła słonecznego.

Surowce, z których wykonywane są tkaniny, składają się z dość złożonych substancji chemicznych.

Wiedza i Życie 3/2017 (987) z dnia 01.03.2017; Chemia; s. 30
Reklama