Nauka

7 pytań do prof. Hervé Thisa francuskiego chemika, twórcy kuchni molekularnej

Numer 4/2016
Danie kuchni molekularnej musi zaskakiwać wyglądem i smakiem. Danie kuchni molekularnej musi zaskakiwać wyglądem i smakiem. Shutterstock
Deser z kuchni molekularnej – kawior o smaku malin na jagodowej galaretce.Shutterstock Deser z kuchni molekularnej – kawior o smaku malin na jagodowej galaretce.

Proszę przybliżyć czytelnikom naszego pisma, na czym właściwie polega kuchnia molekularna.
Jest ona rodzajem sztuki kulinarnej, w której wykorzystuje się wiedzę z chemii i fizyki, by stworzyć potrawy dostarczające unikalnych doznań smakowych. Dokonuje się tutaj różnych dziwnych chemicznych transformacji typowych składników spożywczych, otrzymując np. alkoholowy makaron z wina i substancji żelującej z glonów albo kawior z bulionu czy o smaku pomarańczy. Można polać masło ciekłym azotem, które ma potem bardzo ciekawy orzechowy smak.

01.04.2016 Numer 4/2016

Czytaj także