Zamrożona rozpusta
Bardzo długo lody były ekskluzywnym przysmakiem, na który mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi. Obecną postać zawdzięczają udoskonaleniom cukierników z różnych krajów.
1 lipca 2016
Początki tego genialnego smakołyku giną w mrokach dziejów. Wiadomo, że w czasach dynastii Tang (VII–X w.) na chińskim dworze przygotowywano zimny przysmak ze sfermentowanego mleka krowiego, koziego i bawolego z dodatkiem mąki i kamfory jako przyprawy oraz tak egzotyczno-fantastycznymi składnikami jak mózg czy gałka oczna smoka.
Niektórzy więc uważają, że tajniki produkcji lodów przywiózł do Europy w XIV w. Marco Polo. Jest to jednak mało prawdopodobne, bo jeszcze długo po śmierci weneckiego podróżnika na naszym kontynencie nie podawano tego typu specjałów.
Wiedza i Życie
7/2016
(979) z dnia 01.07.2016;
Historia;
s. 68