Nauka

Zamrożona rozpusta

Numer 7/2016
Bardzo długo lody były ekskluzywnym przysmakiem, na który mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi. Obecną postać zawdzięczają udoskonaleniom cukierników z różnych krajów.

Początki tego genialnego smakołyku giną w mrokach dziejów. Wiadomo, że w czasach dynastii Tang (VII–X w.) na chińskim dworze przygotowywano zimny przysmak ze sfermentowanego mleka krowiego, koziego i bawolego z dodatkiem mąki i kamfory jako przyprawy oraz tak egzotyczno-fantastycznymi składnikami jak mózg czy gałka oczna smoka.

Niektórzy więc uważają, że tajniki produkcji lodów przywiózł do Europy w XIV w. Marco Polo. Jest to jednak mało prawdopodobne, bo jeszcze długo po śmierci weneckiego podróżnika na naszym kontynencie nie podawano tego typu specjałów.

01.07.2016 Numer 7/2016

Czytaj także