Środowisko

Tajemnice pszczelich jelit

Numer 6/2018
Nieznane do tej pory gatunki bakterii pomagają dzikim pszczołom wykarmić potomstwo.
Anton Balazh/Shutterstock

Podobnie jak u ludzi, symbiotyczne bakterie obecne w jelitach pszczół pomagają im w trawieniu pokarmu i zwiększaniu odporności organizmu. Naukowcy z College of Natural and Agricultural Sciences przy University of California w Riverside postanowili bliżej przyjrzeć się zawartości pszczelich jelit oraz okolicznym kwiatom, będącym źródłem nektaru i pyłku. Sekwencjonowanie DNA nowej generacji wykazało w badanych próbach obecność bakterii należących do rodzaju Lactobacillus. Gatunki z tego rodzaju należą do tzw. bakterii kwasu mlekowego, które często wykorzystuje się do wyrobu produktów mlecznych, m.in. jogurtów i kefirów. Nadają im walory smakowe, wzbogacają o cenne wartości probiotyczne i jednocześnie utrwalają, hamując wzrost bakterii, które psują żywność.

Nowo odkryte bakterie Lactobacillus u dzikich pszczół nazwano odpowiednio Lactobacillus micheneri, Lactobacillus timberlakei i Lactobacillus quenuiae. Naukowcy podejrzewają, że ich głównym zadaniem jest konserwacja zapasów pyłku i nektaru, które stanowią pożywienie dla rozwijających się kilkanaście dni larw. Zapobiegają bowiem pojawieniu się innych, szkodliwych szczepów oraz grzybów, które mogłyby zepsuć pokarm dla pszczelego potomstwa.

01.06.2018 Numer 6/2018

Czytaj także

Reklama
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną