Słysząc słowo „dynia”, zapewne większość z nas wyobraża sobie duże kuliste i pomarańczowe warzywo. Owoce dyni mogą jednak przybierać również barwę zieloną, białą, niebieską, a nawet być wielokolorowe. Dynie niekoniecznie muszą być gigantyczne, a te największe wcale nie są kuliste jak karoca Kopciuszka.
Do dyń zalicza się prawie 30 gatunków, z czego pięć jest jadalnych. Te ostatnie zaczęto uprawiać w Ameryce Środkowej oraz w rejonie Andów. W obu Amerykach dynie hodowano od kilku tysięcy lat i królowały one w diecie rdzennych mieszkańców od dzisiejszych rejonów południa Kanady aż do Argentyny. Przez Europejczyków zostały zauważone już podczas wyprawy Kolumba, jednak uznanie na naszym kontynencie zyskiwały stopniowo.
Najbardziej popularną i najpowszechniej uprawianą dynią na świecie jest dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), której owoce w zależności od odmiany mogą przybierać tak różne kształty i charakteryzować się tak odmiennym smakiem, że czasem trudno wyobrazić sobie, że należą do tego samego gatunku.
30.03.2021
Numer 4/2021