Środowisko

Zmysł dotyku u bakterii

Numer 12/2017
Fot. PLOS BIOLOGY, JEFFREY SKERKER, LIANA HOLMBERG Fot. PLOS BIOLOGY, JEFFREY SKERKER, LIANA HOLMBERG Archiwum
Rozpoznają podłoże i wiedzą, kiedy mają się do niego przytwierdzić.

Naukowcy ze szwajcarskiego Biozentrum der Universität Basel opisali mechanizm stojący za czymś w rodzaju zmysłu dotyku u bakterii. Skupili się na niepatogennej bakterii Caulobacter crescentus, przypominającej kształtem kiełbaskę z ogonkiem. Wspomniany ogonek to wić, długie białkowe włókno zapewniające bakterii napęd, gdy swobodnie pływa. Wić uruchamiana jest przez gradient protonów w taki sam sposób, w jaki rwąca rzeka napędza młyńskie koło. Badania pokazały jednak dodatkową funkcję tego molekularnego silnika.

01.12.2017 Numer 12/2017

Czytaj także