Środowisko

Najdroższa kawa świata

Numer 5/2017
Wyrafinowany smak łaskuna palmowego stał się jego zgubą. Ludzie wykorzystują te zwierzęta w produkcji kopi luwak. Wyrafinowany smak łaskuna palmowego stał się jego zgubą. Ludzie wykorzystują te zwierzęta w produkcji kopi luwak. Shutterstock
Większość zwierząt użytkowych utrzymuje się dla mięsa, mleka, jaj, skór czy wełny. Azjatyckiego łaskuna palmowego trzyma się w klatkach z uwagi na jego niesamowicie cenne... odchody.
Wszyscy producenci z dumą prezentują wysuszone odchody łaskunów. To one świadczą o oryginalności pochodzenia ziaren.Shutterstock Wszyscy producenci z dumą prezentują wysuszone odchody łaskunów. To one świadczą o oryginalności pochodzenia ziaren.

Kopi luwak to jeden z najdroższych napojów świata. Jest niczym innym jak kawą, w szlachetnej odmianie Arabiki, która pozyskiwana jest z odchodów łaskuna palmowego. Kilogram tej kawy kosztuje ponad 2 tys. zł. Ciężko dopatrywać się sensu w takim sposobie pozyskiwania owej kawy i jej cenie, ale według wybitnych znawców tego napoju kopi luwak nie ma sobie równych i warta jest każdych pieniędzy. Jej smak kojarzony jest z czekoladą, słodyczą, delikatną cierpkością cytrusa i lekkością. Kawa jedwabiście dotyka podniebienia, łagodnie niczym balsam spływa do gardła, bo brakuje jej charakterystycznej goryczki i kwasowości.

01.05.2017 Numer 5/2017

Czytaj także