Środowisko

Z życia nosaczy

Nosacze: obyczaje małp znanych z memów

Numer 1/2022
W momencie wrzasku nosy dorosłych samców nadymają się powietrzem. W momencie wrzasku nosy dorosłych samców nadymają się powietrzem. Shutterstock
Mają gigantyczne nosy i wydatne brzuchy – tyle o nich wiadomomo z memów. A jak wygląda ich codzienne życie?
Nosacze sundajskie spędzają noce wysoko na drzewach.Shutterstock Nosacze sundajskie spędzają noce wysoko na drzewach.

Nosacze sundajskie (Nasalis larvatus) to jedne z najbardziej wyspecjalizowanych i charakterystycznych gatunków ssaków. Zamieszkują Borneo i są spotykane we wszystkich trzech krajach dzielących tę tropikalną wyspę, czyli w Indonezji, Malezji i Brunei. Zasiedlają wilgotne lasy rzeczne, bagienne i namorzynowe, nie oddalając się od źródła wody słodkiej na odległość kilometra. Sporadycznie występują także na plantacjach kauczuku, zlokalizowanych blisko brzegów rzek. W związku ze swoją preferencją żywieniową nosacze nie zamieszkują głębi lądu, a główne ich skupiska zlokalizowane są na wybrzeżu morskim oraz w ujściach rzek.

01.01.2022 Numer 1/2022

Czytaj także