Zdrowie

Ochraniacz na mikroelementy

Numer 3/2020
Opracowano sposób na zwiększenie przyswajalności wybranych składników odżywczych.

Na skutek nieodpowiednio zbilansowanej diety aż 2 mld ludzi cierpi z powodu niedoboru składników odżywczych. Można dodawać do jedzenia suplementy, ale wskutek obróbki termicznej żywności następuje ich rozkład. Na dodatek zmieniają one smak produktów. Dlatego badacze z Massachusetts Institute of Technology postanowili opracować kapsułkę ochronną, która uodporniłaby zamknięte w niej substancje na temperaturę i wilgoć. Wykorzystując biokompatybilny polimer, stworzyli oni mikroskopijne klatki o średnicy 0,25 mm, w których da się zamknąć 11 wybranych mikroelementów. Materiał rozpada się pod wpływem działania soku żołądkowego, uwalniając wartościowe związki. Trafiają one do jelita, gdzie następuje proces wchłaniania.

W ramach badań wypieczono bochenki chleba wzbogacone o zamknięte w opracowanej osłonie żelazo. Testowało je 24 ochotników. Po upływie 3 tyg. poziom żelaza w ich krwi był porównywalny do osób, które w tym samym czasie przyjmowały żelazo pod postacią komercyjnego suplementu. Badacze spekulują, że opracowana technologia może znaleźć zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i farmaceutycznym jako osłonka na leki i inne substancje czynne.

01.03.2020 Numer 3/2020

Czytaj także

Reklama
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną