Shutterstock
Zdrowie

Lepiej nie jeść beczki soli

Nadmierna ilość soli w diecie zaburza funkcje poznawcze.

Badacze z Cornell University zastosowali u myszy dietę o wysokiej zawartości soli (szesnastokrotność dziennej normy). Okazało się, że już po dwóch miesiącach zwierzęta miały trudności z rozpoznawaniem przedmiotów, a po pięciu pojawiły się u nich problemy z opuszczeniem skonstruowanego na potrzeby badań labiryntu. W mózgu zwierząt nagromadziło się białko tau, które związane jest z występowaniem choroby Alzheimera. Według naukowców wysoka zawartość soli doprowadziła do zwiększenia ilości limfocytów T w jelitach, a wydzielana przez te komórki układu odpornościowego cytokina – interleukina 17 – dostała się do krwiobiegu, a następnie do mózgu, gdzie ograniczyła wytwarzanie tlenku azotu w ścianach naczyń krwionośnych. W efekcie doprowadziło to do zmniejszenia przepływu krwi oraz zwiększenia aktywności enzymu CDK5. Ten z kolei promuje odkładanie się w mózgu białka tau. Wyniki przeprowadzonych badań przypominają, jak ważna jest kontrola spożywania soli, której dzienna ilość nie powinna przekraczać 5 g.

Wiedza i Życie 1/2020 (1021) z dnia 01.01.2020; Sygnały; s. 12

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną