Zdrowie

Dieta ketogenna na ból głowy

Numer 11/2019
Elena Eryomenko / Shutterstock
Wybory żywieniowe mogą pomóc w walce z migreną.

Dieta ketogenna polega na wyłączeniu ze spożywanych pokarmów węglowodanów i zastąpieniu ich tłuszczami. W procesie przyswajania tłuszczy powstają ciała ketonowe, które nie wypełniają zapotrzebowania organizmu na energię. W efekcie organizm wchodzi w stan ketozy – ilość ciał ketonowych we krwi jest wyższa niż glukozy – i zaczyna korzystać z własnych zapasów energetycznych zgromadzonych w tkance tłuszczowej, co skutkuje zmniejszeniem jej ilości i utratą masy ciała. Użyteczność tej diety wykazano w łagodzeniu objawów schorzeń takich jak epilepsja i schizofrenia. W przeprowadzonych niedawno badaniach naukowcy ocenili efekty jej stosowania u osób otyłych skarżących się na migrenowe bóle głowy. Okazało się, że aż u 74% z nich występowanie utrudniających życie objawów zmalało o ponad połowę. Dla porównania najlepsze ze stosowanych leków osiągają podobną skuteczność jedynie u od 30 do 48% pacjentów.

Według badaczy za usprawnienie funkcjonowania komórek nerwowych w mózgu pacjentów odpowiada zwiększona ilość krążących we krwi ciał ketonowych i zmniejszona produkcja insuliny. Uważa się bowiem, że poziom tego hormonu związany jest z częstotliwością występowania migren. W kolejnym etapie badacze planują sprawdzenie skuteczności diety u osób z optymalną wagą. Na razie wciąż nie dysponują odpowiednią liczbą danych potwierdzających bezpieczeństwo tej terapii.

01.11.2019 Numer 11/2019

Czytaj także

Reklama
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną