Zdrowie

Szkodliwy teflon?

Numer 4/2021
Shutterstock
Podczas jego produkcji przez wiele lat stosowano PFOA i PFOS, które akumulują się w organizmie i mogą wywołać w nim szkody.
Kwas perfluoro­oktanowy. Węgiel – ­zielony, fluor – ­niebieski, tlen – ­fioletowy, wodór – czerwony.Shutterstock Kwas perfluoro­oktanowy. Węgiel – ­zielony, fluor – ­niebieski, tlen – ­fioletowy, wodór – czerwony.

Odkryty przez przypadek w 1938 r. teflon jest dziś powszechnie używany nie tylko w przemyśle, ale też w wielu domach na całym świecie. Początkowo wydawało się, że to rewelacyjny materiał, pozwalający np. na stworzenie naczyń kuchennych z nieprzywierającą powłoką. W naczyniach teflonowych możemy gotować, smażyć i piec przy użyciu minimalnej ilości tłuszczów, co ma znaczenie ze względów zdrowotnych.

Z chemicznego punktu widzenia teflon przypomina polietylen, ale atomy wodoru zastępuje w nim fluor.

30.03.2021 Numer 4/2021

Czytaj także