Zdrowie

7 pytań do prof. Alicji Ceglińskiej, technologa żywności

Numer 3/2017
Shutterstock
W ziarnie składniki odżywcze rozłożone są nierównomiernie. Najwartościowsze pod tym względem są zarodek i część ziarna znajdująca się bezpośrednio pod łuską. Środkowe warstwy bielma są głównie źródłem skrobi.Shutterstock W ziarnie składniki odżywcze rozłożone są nierównomiernie. Najwartościowsze pod tym względem są zarodek i część ziarna znajdująca się bezpośrednio pod łuską. Środkowe warstwy bielma są głównie źródłem skrobi.

Jak mamy rozumieć oznaczenia na opakowaniach mąki informujące o jej typie?
W ziarnie składniki mineralne, białka, witaminy nie są rozmieszczone równomiernie. Najbliżej części zewnętrznej ziarniaka mamy największą zawartość składników mineralnych. Im dalej w głąb ziarna, tym jest ich mniej. Potocznie mówi się, że mamy mąki jasne i ciemne. Mąki ciemne (razowe) pochodzą z przemiału całego ziarna. Odrzucana jest tylko jego minimalna zewnętrzna warstwa, co służy właściwie wyłącznie oczyszczeniu.

01.03.2017 Numer 3/2017

Czytaj także