Zdrowie

Witamina C

Numer 2/2017
Shutterstock
Organizm człowieka jej nie wytwarza, musi więc być dostarczana w pożywieniu. Niektórzy sprzedawcy próbują zbić na niej majątek, serwując ludziom nieprawdziwe informacje.
Model cząsteczki kwasu askorbinowego (węgiel C - fioletowy, tlen O – niebieski, wodór H – zielony).Shutterstock Model cząsteczki kwasu askorbinowego (węgiel C - fioletowy, tlen O – niebieski, wodór H – zielony).

Kwas L-askorbinowy, bo tak chemicy nazywają witaminę C, to związek chemiczny zbliżony nieco budową do znanej wszystkim glukozy, czyli cegiełki tworzącej zwykły cukier. Powszechnie wiadomo, że źródłem witaminy C są przede wszystkim rośliny. Jednak większość zwierząt także syntetyzuje tę niezbędną dla zdrowia substancję. Brak tej zdolności jest skutkiem mutacji (a właściwie szeregu mutacji) jednego z genów odpowiedzialnych za wytwarzanie enzymu będącego katalizatorem ostatniego etapu biosyntezy kwasu L-askorbinowego.

01.02.2017 Numer 2/2017

Czytaj także