Słodkie ciasto drożdżowe z rodzynkami. Słodkie ciasto drożdżowe z rodzynkami. Shutterstock
Zdrowie

Chemik piecze ciasto

Shutterstock
Mistrzynie i mistrzowie pieczenia dbają o to, aby przygotować ciasto zgodnie z ustalonymi regułami. Dziś chemicy potrafią wyjaśnić, co się dzieje w trakcie pieczenia i dlaczego czasem coś idzie nie tak.

Aby powstało dobre ciasto, konieczne są konkretne składniki. Niezbędne minimum to mąka, środek spulchniający oraz cukier. Reszta to dodatki, a przede wszystkim wieloletnia praktyka. Chociaż każda gospodyni ma swoje tajemnice, to za pieczeniem stoją konkretne reakcje – chemicy nadal je badają.

Mąka

Podstawowy składnik każdego wypieku. Jest mieszaniną, której główny składnik (do 75%) stanowi skrobia. Znajdziemy w niej także inny polisacharyd – błonnik – choć w niewielkiej ilości.

Wiedza i Życie 8/2016 (980) z dnia 01.08.2016; Chemia; s. 54
Reklama