Zdrowie

Kawa na zdrowie

Shutterstock
Regularne picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób wątroby i nerek. Takie wnioski płyną z trwającego ponad 10 lat badania Olivera Kennedy’ego z University of Southampton.

Naukowiec monitorował stan zdrowia przeszło 384 tys. wielbicieli kawy (co najmniej dwie filiżanki dziennie) i prawie 110 tys. osób kawy niepijących. Okazało się, że w pierwszej grupie ryzyko zapadnięcia na przewlekłą chorobę wątroby było mniejsze o 21 proc., a stłuszczenia wątroby o 20 proc. Różnica wystąpiła także w przypadku przewlekłej choroby nerek, a nawet niektórych typów nowotworów. Kawosze byli też o 49 proc. mniej narażeni na śmierć z powodu przewlekłej choroby wątroby.

Zespół Kennedy’ego nie potrafi na razie wskazać, które składniki kawy mają tak dobroczynny wpływ, zwłaszcza że efekt nie zależał od rodzaju napoju – mogła to być zarówno różnie parzona kawa mielona, jak i w wersji instant, z kofeiną i bez niej. Prawdopodobnie chodzi o współdziałanie wielu związków.

Odnosząc się do wyników badań brytyjskiego naukowca, Ludovico Abenavoli z włoskiego Magna Græcia University w Catanzaro zasugerował, że zamiast sięgać po szerokie badania populacyjne, należałoby przeprowadzić kliniczne badania określające, ile konkretnie trzeba pić kawy, żeby skorzystać z jej pozytywnego wpływu na zdrowie.

____________________________________________

źródło: New Scientist

Czytaj także

Reklama
Reklama